Projekat „Majevica u srcu“

1678283434.219102488 2904491893098168 8784708735101054621 n

Projekat „Majevica u srcu“

Na području opštine Ugljevik organizuju se biciklističke vožnje duž staze „Via Majevica“, u okviru projekta „Majevica u srcu“.

Do sada su organizovane dvije vožnje, ove godine, a ukupno četiri na području Opštine Ugljevik.

Polazna tačka prve biciklističke vožnje je bila Rastošnica. Biciklisti su se dalje provezli kroz Sniježnicu, Priboj, Peljave, Mezgraju, Tobut, pa ponovo  Priboj i sve do ciljnog mjesta restorana „Merak“, na desnoj obali rijeke Janje.

Učestvovalo je  preko 40 biciklista, različitog uzrasta sa područja opština Ugljevik, Lopare, Teočak i Sapna te gradova Bijeljina i Tuzla. Pokrovitelji vožnje su bile navedene opštine, misija OSCE-a u BiH, fondacija Konard Adenauer u BiH, te udruženja građana Korijeni iz Ugljevika i BZK Preporod iz Teočaka i asocijacija udruženja „Društvo bez predrasuda“ kancelarija Teočak.

Ove godine, druga po redu  biciklistička vožnja, a četvrta organizovana na području opštine Ugljevik, na relaciji Donje Zabrđe-Tutnjevac  (područje opštine Ugljevik) – Puškovac-Koraj-Mrtvička polja-Mirosavci (područje opštine Lopare) i Čelić (središnji dio opštine). U ovoj vožnji je učestvovalo preko 60 biciklista, iz Ugljevika, Bijeljine, Sapne i Čelića. 

Organizatori su bili Udruženje građana “Korijeni”, Turistička organizacija opštine Ugljevik, i predstavnici pet podmajevičkih opština iz RS i FBiH. Podršku su imali i od Telemah fondacije iz Sarajeva.

Cinj ovih vožnji je promocija turizma na ovom području, međuentitetska saradnja, promocija poljoprivrednih proizvođača, kao i razvoj ruralnih područja na teritoriji opštine Ugljevik.