Pet opština oživljava turizam na Majevici

Dizajn bez naslova

Pet opština oživljava turizam na Majevici

Turistička destinacija Majevica nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, i u posljednjih nekoliko godina snažno doprinosi razvoju turizma ovog kraja. Iako nakon ratnih dešavanja potencijali ovog kraja nisu bili dovoljno iskorišteni, posljednjih godina ta slika se mijenja.

Idealna za odmor, ekstremne sportove, raznovrsnu gastronomsku ponudu, biciklizam (uređena staza u dužini od oko 80 kilometara) i trail trčanje, planina Majevica privlači sve više stranih i domaćih gostiju.


Pet opština, koje gravitiraju oko ove planine, udružilo se 2019. godine kako bi područje Majevice i podmajevičkog kraja postalo zona dugoročno održivog turističkog razvoja.


Opštine Čelić, Lopare , Sapna, Teočak i Ugljevik povezale su se kako bi zajednički postavile temelje za sistematičan, koordiniran i planski usmjeravan turistički razvoj Majevice i podmajevičkog kraja kojemu ovih pet opština pripadaju.
Prvi sastanak održan je u februaru 2019. u Loparama i na njemu je potpisano Pismo namjere o budućoj saradnji. Pismom je utvrđeno formiranje zajedničke Međuopštinske radne grupe koja od tada radi na operacionalizaciji utvrđenih principa saradnje.


Opštine potpisnice smatraju da je ovakav vid saradnje najbolji način za udruživanje resursa u smjeru ostvarenja zajedničke vizije razvoja turizma.